TRÄNINGSKALENDER | Liikuntakeskus LYKKE

TRÄNINGSKALENDER

Träningens regelbundenhet och mångsidighet förbättrar konditionen och gör träningen meningsfull. När man hittar variation på ett lämpligt sätt, beroende på årstid, livssituation och intressen, är det också lättare att fokusera på olika områden inom träningen, såsom på balans, muskelmassa, rörlighet, aerob kondition och koordination.

Det finns tillfällen då träning kanske inte kan komma i fråga i stor utsträckning i veckoprogrammet. Då är det vettigt att fokusera sin energi på kortare pausgymnastik och vardagsmotion.

Alltefter årstiden förbättras konditionen genom omväxlande jogging, inomhuspass, simning, skidåkning m.m. Ibland är det bra att röra på sig intuitivt genom att lyssna på sin egen kropp, men för att komma igång och få träningen att bli regelbunden, är det bra att skapa en preliminär plan, enligt vilken man försöker träna.

Vid planeringen av träningskalendern och övningarnas längd är det en god idé att ta hänsyn till den totala kroppsbelastningen. Efter en lång och hård dags arbete, är det till exempel klokt att till exempel ta sig en timmes promenad utomhus, och när man känner sig energisk, kan man bege sig till gymmet, för att till exempel göra muskelövningar.


TRÄNINGSKALENDER

EXEMPEL FÖR NYBÖRJARE


MÅNDAG
- Aerob övning: Promenad 30 min

TISDAG
- Gym: Träning för hela kroppen 45 min

ONSDAG
- Vilodag: Vardagsmotion

TORSDAG
- Gym: Muskelkonditionsövning 45 min

FREDAG
- Aerob övning: Promenad 30-45min

LÖRDAG
- Vilodag: Vardagsmotion

SÖNDAG
- Kroppsvårdsövning: Aktiva rörlighetsövningar och stretching

TRÄNINGSKALENDER

EXEMPEL FÖR AKTIV OCH AVANCERAD MOTIONERARE


MÅNDAG
- Gym: Muskelkonditionsövning: övre kropp 60 min

TISDAG
- Aerob övning: Kombinering av promenad och jogging 45 min.

ONSDAG
- Gym: Muskelkonditionsövning: nedre kropp 60 min

TORSDAG
- Vilodag: Vardagsmotion

FREDAG
- Aerob övning: jogging 60 min

LÖRDAG
- Gym: Muskelkonditionsövning: övre kropp 60 min eller gruppträningspass

SÖNDAG
- Kroppsvårdsövning: Aktiva rörlighetsövningar och stretching


VARFÖR ANLITA EN COACH?

Med hjälp av en coach får du en trygg och bra start på din träningshobby. En professionell coach tar hänsyn till din livssituation, träningsbakgrund, målsättning och totala kroppsbelastning. Det träningspaket som coachen planerar tar hänsyn till kroppens krav både i vardagen och på jobbet. När återhämtningsövningar och vilodagar ingår i träningsprogrammet undviks överbelastningstillstånd och belastningsskador. Med stödet av en coach vågar du prova på mer utmanande rörelser och ditt självförtroende växer.

Läs mer