SOKERI | Liikuntakeskus LYKKE

SOKERI

Kehomme reagoi yksilöllisesti sokeriin. Toinen pystyy syömään pienen jälkiruoan päivittäin, toisella makeat naposteltavat aiheuttavat suuria heittelyitä verensokerissa tai esimerkiksi iho-oireita. Kehomme pyrkii aina tasapainotilaan ja niinpä se tottuu kaikkeen mitä riittävän pitkään ylläpidetään. Niin terveelliseen, kuin epäterveelliseenkin.


Kaikki sokeri ei ole haitallista elimistölle. On olemassa luontaista sokeria sekä lisättyä sokeria. Esimerkiksi hedelmissä ja marjoissa esiintyvä luontainen sokeri on elimistölle tarpeellista. Siitä saamme energiaa, vitamiineja sekä muita tärkeitä ravintoaineita. Lisättyä sokeria taas esiintyy mm. makeisissa. Kaikkea sokeria ei tarvitse vältellä vaan kehomme on niin viisas, että se osaa erottaa erilaiset sokerit toisistaan ja käyttää niitä eri tavalla.

Joskus kehomme on niin tottunut lisättyyn sokeriin, että koemme jääneemme siihen jopa koukkuun. Lisätty sokeri ei ole elimistölle terveellistä eikä tarpeellista, joten on hyvä pyrkiä vähentämään sen määrää ruokavaliossa. Osalle meistä toimii lisätyn sokerin täydellinen välttäminen. Toisilla toimii sokerin vähentäminen. On tärkeää löytää itsellemme toimivin tapa rakentaa suhde sokeriin sellaiseksi, että sokeripitoiset ruoat eivät ohjaile meitä, vaan pystymme itse päättämään milloin syömme ja mitä.

Usein sokeripitoisten ruokien nauttimiseen liittyy monenlaisia tunteita. Saatamme palkita itseämme herkuilla tai hakea niistä lohtua vaikeina aikoina. On hyvä pohtia ja tiedostaa, minkälaiset tunteet ajavat epäterveellisien ruokien pariin. Ehkä pystyisimme käsitellä tunteita jollain muulla tavalla; ulkoilemalla, juttelemalla ystävän kanssa tai vaikkapa treenamalla. Ehkä vaikeimpia tunteita olisi hyvä käydä läpi ammatti-ihmisen kanssa.

Joskus väsymys ja stressi kasvavat loppuviikkoa kohti niin suureksi, että palkitsemme itseämme esimerkiksi perjantaina herkuilla. Sokeri harvoin kuitenkaan muuttaa asioita, joista stressi johtuu. Usein se myös vaikuttaa negatiivisesti unen laatuun. Tällaisissa tilanteissa olisi hyvä miettiä millaisia muutoksia voisi tehdä elämään niin, että energiaa riittäisi paremmin vielä loppuviikkoonkin.

Usein ajattelun muutoksella on tärkeä rooli ruokavalion muutoksissa. Mikäli herkku on tähän saakka ollut esimerkiksi suklaa, voisimme opettaa itseämme ajattelemaan, että tästä eteenpäin herkkua onkin hedelmäsalaatti tai joku muu terveellisempi ruoka, josta pidämme. On myös hyvä pyrkiä kohti sallivaa ja joustavaa suhtautumista ruokaan eikä ajatella liian jyrkän mustavalkoisesti.

Vaikka välttäisimmekin lisättyä sokeria täysin jonkin aikaa, tasapainoinen ruokavalio ei tarvitse pitkällä tähtäimellä olla täysin rajoittava. Voimme opettaa kehoamme nauttimaan kaikesta kohtuudella. Kun huolehdimme säännöllisestä ateriarytmistä, neste- ja energiatasapainosta sekä monipuolisesta ja riittävästä kasvisten ja hedelmien käytöstä, kohtuuden opettelu sokerinkin suhteen on huomattavasti helpompaa. Usko pois!