SÄÄNNÖLLISESTI, MONIPUOLISESTI, LAADUKKAASTI | Liikuntakeskus LYKKE

SÄÄNNÖLLISESTI, MONIPUOLISESTI, LAADUKKAASTI

Onko painonpudotuksen taustalla aina oltava dieetti ja laihdutusruokavalio, jossa syödään vain tiettyjä ruokia, tietty määrä ja tarkasti punnittuna? Lyhyesti ja ytimekkäästi, ei ole. Kun keskitymme rajoitetun ja tiukan ruokavalion sijaan ruokailun perusasioihin, emme tarvitse tiukkoja dieettejä voidaksemme hyvin. Ravinnosta puhuttaessa olisi hyvä ymmärtää, että olennaista on kokonaisuus.


Kun onnistumme saamaan ateriarytmimme säännölliseksi ja syömme niin sekä arkena, että viikonloppuna, kehomme tottuu tasaiseen energiansaantiin ja alkaa herättää luonnollisia nälkää sekä kylläisyyttä välittäviä viestejä ja hormoneja. Säännöllinen ateriarytmi tarkoittaa 4-6 ateriaa päivässä, 3-4 tunnin välein ja se toimii useimmilla.

Säännöllisyyden lisäksi toinen olennainen asia terveellisessä ruokavaliossa on monipuolisuus. Kun syömme monipuolisesti värikkäitä, tuoreita kasviksia, laadukkaita täysjyväviljatuotteita sekä vähärasvaisia proteiineja saamme kokonaisuuden ruokavaliossamme erittäin hyvälle mallille.

Tärkeä asia on myös ruuan laatu. Kovat rasvat, sokeri, suola, vähäkuituinen ruokavalio ovat omiaan lisäämään ruuansulatusvaivoja ja vaikuttamaan aineenvaihduntaamme sekä kehonkoostumukseemme. Tutkimusten mukaan säännöllisellä ateriarytmillä ja riittävällä kasvisten, hedelmien ja marjojen käytöllä voidaan todella hyvin ennaltaehkäistä 2. tyypin diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja.

Kun sallimme itsellemme pienet poikkeukset ruokavaliossa silloin tällöin, suhtaudumme avoimesti ja rohkeasti uusiin ruokiin ja haluamme opettaa itsellemme parempia ruokailutottumuksia, kehomme alkaa ennen pitkää seuraamaan perässä ja saamme haluamiamme tuloksia. Painonpudotuksen ja/tai painonhallinnan ei kuulu olla hampaat irvessä kiristelyä tai pelkkää parsakaalin ja maitorahkan puputtamista vaan monipuolista, tuoretta ja hyvänmakuista ruokaa, joka näyttää sekä tuntuu kehossa hyvältä. Tarkat punnitsemiset ja rajoitukset kuuluvat ehkä kilpaurheilijoille ja fitness-lajeihin, mutta ennen hifistelyä, on perusteet on oltava heilläkin ensin kunnossa.


Terkuin, LYKKE valmentaja Tiina

​​​​​​​​​​​​​​tiina.koskela@liikuntakeskuslykke.fi

Personal Trainer, Trainer4You
Ravintovalmentaja, Trainer4You
Liikunnanohjauksen perustutkinto, Kuortaneen urheiluopisto

LYKKE VALMENTAJA TIINA KOSKELA (Äitiyslomalla)

Hyvinvointi, liikunnan ilo, tavoitetta tukeva ruokavalio sekä riittävä lepo ovat valmennusfilosofiani perusta. Autan asiakkaitani löytämään terveyttä tukevan tavan liikkua sekä syödä. Kun perusasiat ovat kunnossa, on liikunta mahdollista säilyttää mukana arjessa myös haastavissa elämäntilanteissa.

Lue lisää