MYNTETS TVÅ SIDOR | Liikuntakeskus LYKKE

MYNTETS TVÅ SIDOR

Ett hälsosamt tänkande kring kost och träning.


Tänkte diskutera lite kost och träning idag. Många av ni som kommer läsa denna artikel har troligtvis något slags intresse för just kost och träning. Ni har säkert en egen syn på vad kost och träning innebär precis som att jag har min egen syn på vad det innebär.

För mig förgrenar dessa två ord ihop sig till en sak iallafall, hälsa. Hälsa är enligt mig då du mår både fysiskt, psykiskt och socialt bra vilket kost och träning kan hjälpa dig med så länge du använder dessa medel på ett sätt som fungerar för dig men som på samma gång kan orsaka onödig stress om de används på fel sätt.

Om vi börjar från träningsdelen är detta något de flesta har klurat ut. Man kommer otroligt långt med att bara ta sig till gymmet och träna i 30-60 minuter. Men hur gör man för att hålla både motivationen och intresset uppe för att faktiskt lyckas med denna rätt simpla sak?

Mitt första tips skulle vara att bestämma om du vill träna målmedvetet eller endast för att må bra. Med målmedveten träning så medföljer oftast en plan då du kommer till gymmet och resultat du kan se tillbaka på då du går därifrån vilket ger mersmak för träningen och motivationen ökar. Det finns dock alltid två sidor av myntet vilket betyder att om din plan är dåligt förberedd, målsättningarna är orealistiska och resultaten inte uppnås i den takt som du hade tänkt dig.

Om du tränar för att må bra är troligtvis inte resultaten och målsättningarna dina största bekymmer. Här kommer enligt mig främst motivationen som största uppförsbacke. Om vi vill träna för att enbart ”må bra” så blir det otroligt viktigt att träningen vi gör är något vi också tycker är rolig att utföra, vi mår bra mentalt helt enkelt medan vi tränar. Här krävs det alltså inte någon större plan men jag skulle föreslå att ha en idé över vad du vill träna under ditt träningspass då du kommer till gymmet men att ändå inte vara för insnöad på den planen då du väl börjar.

Jag tränar själv nuförtiden mycket mer för att må bra istället för att uppnå resultat eftersom jag räknar med att så länge jag tränar så kommer resultaten att följa till en viss grad. Jag är sedan länge väldigt intresserad av styrkelyft vilket gör att mina träningspass är väldigt centrerade runt bänkpress, knäböj och marklyft men nu som då tränar jag gärna lite mer uthållighet genom att blanda in någon slags crossfit wod. Detta eftersom jag vill hålla träningen varierande för att må bra psykiskt och för att jag förstår att det är bättre för mig fysiskt om jag kommer till gymmet en extra dag i veckan än om jag helt skippar den dagen på grund av att jag är trött på min nuvarande träningsrutin.

-Har jag nu då någon större lärdom jag vill förmedla genom den här artikeln?

Egentligen inte något ni som läser detta inte redan vet men jag hoppas artikeln skall fungera lite som en påminnelse vare sig ni är person ett eller person två. Åt ni som tränar med klara målsättningar och är väldigt resultatinriktade, glöm inte att känna efter om träningen ni utför också får er att må bra mentalt eller om den enbart är fysiskt upplyftande. Åt er som tränar enbart för att må bra, det finns ofta en liten baktanke som strävar efter vare sig det är viktnedgång eller muskeltillväxt så fast ni tränar för att må bra kom ihåg att träna tillräckligt ofta och hårt ändå för att ge kroppen stimulansen den behöver.

Vi hörs!​​​​​​​

Mvh. Christoffer


LYKKE COACH Christoffer Bergman

Med mig som coach kan du förvänta dig en person kommer sätta realistiska krav på dig och din träning. Jag är alltid genuint ärlig med dig och ser alltid till att du tränar för att uppnå de mål som vi tillsammans lägger upp för dig.

Lue lisää